logo-jongtalent

Getuigenis Sarah Lema

jong talent aan het woord
zondag, 12 november, 2017
Sarah Lema

Ik ben Sarah Lema, 14 jaar. Piano is mijn hoofdinstrument en cello mijn tweede.

In 2011 begon ik aan mijn eerste jaar AMV bij Tom Dejonckheere. Ik vond het direct heel tof en voelde dat het wel iets voor mij was. Toen was ik nog volop aan het twijfelen tussen gitaar en piano. Erg origineel was ik dus duidelijk niet. Uiteindelijk hebben mijn ouders mij een beetje in de richting geduwd van piano, waar ik nu enorm blij om ben. Een woensdag in 2012 was het dus zover: mijn eerste pianoles ooit, bij Ellen Moortgat. Misschien heel erg cliché, maar ik was direct verkocht. Mijn parcours is eigenlijk zo goed als vlekkeloos verlopen. In L2 had ik even een soort dieptepunt, maar volgens mij heeft iedereen dat wel eens. Ik wou persé stoppen, maar opnieuw waren mijn ouders er om mij te verplichten om verder te doen, waar ik, alweer, enorm blij om ben. STAP is voor mij in de eerste plaats een plek waar ik graag ben en waar ik veel vrienden heb gemaakt. Ellen blijft mijn grootste inspiratie.

Ik kreeg mijn masterclass van Arlette Vanheste. Het was enorm leerzaam. Wat ik er ook heel erg goed aan vond, is dat ze vooral suggesties gaf en niet gewoon zei wat ik moést doen. Er moest wel aan tempo gewerkt worden, maar door duidelijke tips slaagde ik er vrij snel in om dat ook onder controle te krijgen.

Dit schooljaar ben ik gestart in het 3de jaar Muziek op het Lemmensinstituut in Leuven, waar ik ook piano als hoofdinstrument en cello als tweede instrument heb. Je krijgt er muziekanalyse, muziektheorie, stemvorming (zang), dictie, notenleer (gehoorvorming, leesoefeningen en zanglessen)… Dus wie ambitie heeft om muziek voltijds te studeren, kom af, zou ik zeggen. De toelatingsproef eens doen kan nooit kwaad. Voorlopig heb ik nog geen concrete plannen om voor optie instrument te kiezen in het hoger. Ik heb ten slotte nog 4 jaar. Toch denk ik dat het er wel van zal komen, want ik word door allerlei factoren (zoals concerten in het Lemmens, mijn eigen leerkracht, tv-programma’s) getriggerd om er ook volledig voor te gaan als pianiste. Of dat zal lukken, geen idee, maar het zou altijd mooi zijn moest ik ooit, net zoals Liebrecht Vanbeckevoort twee weken geleden, op het podium van de concertzaal van het Lemmens staan en daar het beste van mezelf geven met het derde concerto van Rachmaninov (het tweede is ook goed).

Tips voor leerlingen die er nog helemaal aan moeten beginnen: gewoon proberen. Als je de indruk hebt dat het niet echt iets voor jou is, stop er dan niet direct mee, maar zet nog een jaartje door. Wie weet ontdek je dat het toch iets voor jou is. Muziek is eigenlijk iets voor iedereen, blijf oefenen en studeren en dan kom je er sowieso wel.

Mijn tips om je techniek te verbeteren: Studeren, studeren, studeren.

Mijn tips om plankenkoorts de baas te blijven: ik heb vooral stress als ik voor een heel kleine groep die ik niet ken moet spelen, zoals onlangs bij een klasconcert toen we maar met 5 waren en ik niemand kende. Dat is zoals een dikke knuffel geven aan iemand die je eigenlijk niet kent: een veel te persoonlijk gebaar voor de context. Dat had ik toen ook. Voor hoe meer mensen, hoe beter eigenlijk. Als ik het publiek ken is er ook niets aan de hand. Een tip voor mensen die snel stress krijgen of veel stress hebben voor concerten: aanvaard dat je stress hebt. Verzet je er niet tegen of het wordt dubbel zo erg. Wat mij altijd het meest helpt is gewoon objectief naar de situatie kijken. Als ik een examen heb houd ik in mijn hoofd dat het niets meer is gewoon 10 minuutjes spelen voor mensen die ook volledig objectief zullen luisteren. Relativeren dus, met andere woorden.

Mijn lievelingsmuziek: Klassiek vind ik natuurlijk ook geweldig, maar eigenlijk is rock toch mijn favoriete genre. Als het om klassiek gaat, hoor ik vooral graag Chopin, Grieg en de tango’s van Piazzolla. Ginastera heeft vooral heel mooie pianostukken geschreven en Napoleon Costé vind ik persoonlijk de enige gitaarcomponist die gitaar heel boeiend kan laten klinken. Oasis en Equal Idiots zijn mijn favoriete rockbands, maar Guns ’n Roses, Nirvana, Red Hot Chilipeppers en Queen vind ik ook geweldig. Ik weet niet waarom, maar ik denk dat het vooral komt door de riffs en de gitaarsolo’s die zo indrukwekkend zijn. Reggae kan ik ook appreciëren en van de iets alternatievere Belgische muziek zoals Tamino en Gabriël Rios ben ik absoluut ook fan.