aanbod MUZIEK

muziek
traject A
je bent
6 of 7 jaar
1ste graad
muziek 1.1, 1.2

Zonder nootjes, maar met veel speelplezier worden de kinderen vanuit hun fantasie muzisch geprikkeld. Zingen, bewegen en musiceren in groep vormen de basisactiviteiten tijdens de lessen, het werken naar een toonmoment en de beleving op het podium zijn misschien wel het hoogtepunt van het jaar.

Inwoners van groot Roeselare kunnen hier vanaf de leeftijd van 6 jaar al kiezen voor de optie ‘instrumentinitiatie’.

Op specifieke locaties is er de mogelijkheid om domeinoverschrijdend te starten samen met de richting woord.

Je kan de richting muziekinitiatie volgen in:
Je kan de richting muziek- en woordinitiatie volgen in:
muziek 1.1, 1.2

Viool leren spelen kan je in STAP vanaf zes jaar. Zelfs zonder muzieknoten te lezen!
Je krijgt wekelijks een individueel lesmoment en een groepsles. Telkens zijn mama of papa erbij, zodat die jou thuis verder kunnen begeleiden.

Je kan de richting vioolinitiatie volgen in:

traject B

je bent 12 jaar
of ouder

Muziek 2.1 is ook het startpunt voor iedereen die start ouder dan 12 jaar.
Vanaf hier lopen de inhoud van het parcours en de benamingen van de richtingen gelijk met die van de jongeren (traject A).

Na de 2de graad volgt nog de 3de en de 4de graad en eventueel een specialisatiegraad.

Alt
Alt
Alt
muziek 2.1, 2.2, 2.3, (2.4)

Indien je in het jongeren traject (traject A) start, duurt deze opleiding 4 jaar in tegenstelling tot de 3 jaar in traject B.

Je krijgt in de 2de graad de volgende vakken:

 

Hou je zoveel van muziek dat je ervan droomt zelf muziek te spelen of te zingen? Op dit blad vind je de instrumenten die je kunt leren in STAP.
Wekelijkse lessen en dagelijkse oefentijd brengen je snel tot gezellige muzikale momenten, thuis, in de klas, onder vrienden en op het podium.

Luisteren naar elkaar, rekening houden met elkaar en vooral genieten van wat je samen aan het maken bent. In STAP huizen verschillende grote ensembles en orkesten. Fijnproevers kunnen terecht in kleinere ensembles.

Noten lezen en zingen, samen zingen, luisteren naar muziek en de noten neerschrijven ... dat brengt je in de 2de graad een grote stap voorwaarts. In de 3de graad plaats je dat alles in historisch perspectief, bezoek je concerten en ontdek je meer over genres, stijlen en culturen.

muziek 3de graad
muziek 3.1, 3.2, 3.3

Je bouwt voort op alles wat je geleerd hebt in de tweede graad, maar kiest vanaf hier voor de studierichting…

 

In de richting Klassieke Muziek maak je kennis met bladmuziek van klassiek tot en met hedendaags. Zo bouw je een breed repertoire op.

In deze richting zijn creatief musiceren en improviseren belangrijk. Je maakt kennis met termen als ‘groove’ en ‘vamp’ en ontdekt diverse muziekstijlen zoals pop, rock, swing, bossa nova, samba, funk, blues, jazz, …

In de studierichting Oude Muziek leer je hoe je muziek uit de late middeleeuwen, renaissance en barok interpreteert en vertolkt op je instrument.

 

Muziek 4de graad
muziek 4.1, 42, 4.3

Hier ga je verder in de eerder gekozen richting en instrumentkeuze. Ook is er nog tijd voorzien voor groepsmusiceren. MCV (muzikale en culturele vorming) valt hier weg. Vanaf hier kan je ook kiezen voor extra opleidingen die het aanbod uitdiepen. (zie link)

muziek s.1, s.2
Wie helemaal in de ban is volgt nog 2 jaar een opleiding op maat. Of je kan een van onze extra cursussen volgen: zie aanbod.