Gitaar

Gitaar

TOKKELINSTRUMENT

Op hele oude Egyptische afbeeldingen is duidelijk te zien dat ze duizenden jaren geleden al op een soort gitaar speelden. Via de Arabieren is die waarschijnlijk naar Spanje gebracht en heeft zo Europa veroverd. 

Je gebruikt de vingers van je linkerhand om de snaren in te drukken en grepen te vormen die een akkoord voortbrengen. De frets op de hals - dat zijn die streepjes - helpen jou om de juiste noten te vinden. Met de rechterhand tokkel je met drie vingers en de duim. 

Een lichtgewicht onder de instrumenten, wat maakt dat je de gitaar overal kan meenemen. Als je enkel de akkoorden van een liedje speelt, zingt meteen iedereen mee. De gitaar als begeleidingsinstrument is alom bekend en geliefd, maar als solo-instrument heeft de gitaar ook veel te bieden. 

De voorlopers van de gitaar zijn onder meer de luit en de theorbe. Door hun zachte klanken waren ze ideale begeleiders voor liederen. In de 19e en 20e eeuw hebben vele componisten en gitaristen ervoor gezorgd dat de gitaar ook in de concertzalen zijn plaats verdiende: de prachtige concerto’s bijvoorbeeld, waaronder het bekende Concierto de Aranjuez van Joaquin Rodrigo.