Pauken

Pauken

SLAGINSTRUMENT

Als je denkt dat je in dit instrument soep kunt koken voor de hele klas… kijk dan maar eens goed… deze ketel is bedekt met een vel, kalfshuid of nylon.

Je slaat op de vellen met houten stokken, waar zacht vilt aan de uiteinden zit. De mooiste klank krijg je als je ongeveer 8 cm van de rand van de trom slaat. Door het voetpedaal van de pauken naar boven of naar beneden te bewegen verhoog of verlaag je de spanning op het vel.  Zo kan je verschillende toonhoogtes uit eenzelfde pauk toveren. Het groot symfonisch orkest heeft meestal twee, drie of vier pauken, waarbij elke keteltrom een ander formaat heeft en ook anders is gestemd.

Voor de eerste pauken moeten we terug naar de riddertijd. Een paukenspeler was een ridder te paard en bespeelde 2 keteltrommen die aan beide kanten van het paard werden gehangen. In de 17e eeuw krijgen ze dan hun vaste plaats in het orkest. Ze zijn de belangrijkste slaginstrumenten in het orkest; ze zijn de hartslag van het orkest! Ludwig Van Beethoven zei zelfs dat het orkest 2 dirigenten heeft.  De eerste staat voor het orkest, de tweede is de paukenist.