Saxofoon

Saxofoon

HOUTBLAASINSTRUMENT

Het is de Belg Adolphe Sax die 200 jaar geleden de naam aan dit instrument gaf. De saxofoon sluit nauw aan bij de menselijke stem en is daarom een geschikt solo-instrument. Je kan er al je gevoelens in kwijt: vreugde, verdriet, boosheid, verliefdheid... Hij wordt tot de houtblazers gerekend omdat zijn klank en mondstuk verwant is aan dat van andere houtblazers.

Tijdens Sax’ leven werd de saxofoon gebruikt in ensembles, militaire kapellen en orkesten. Het is pas na zijn dood dat jazzmuzikanten in Amerika verliefd werden op dit instrument “waarop je kan roepen, praten, schreeuwen en wenen”. Nu is hij niet meer weg te denken uit de pop-en jazzmuziek.

Het best gekende type is de altsaxofoon met zijn warme, ronde klank en gemiddelde grootte. Een kleiner model, hoger van klank en recht van vorm, is de sopraansax. De klank lijkt een beetje op die van een hobo. De tenorsax en baritonsax, het lievelingsinstrument van Lisa Simpson, zijn dan weer grotere types, die lager klinken en waarbij de kleppen wat verder uit elkaar liggen.