Woord
traject A
je bent
6 of 7 jaar
1ste graad (A)

Op specifieke locaties is er de mogelijkheid om domeinoverschrijdend te starten samen met de richting muziek.

je kan domeinoverschrijdende initiatie volgen in:
je bent tussen
8 en 15 jaar
woord 2.1, 2.2, 2.3, 2.4

Je start in het eerste jaar van de 2de graad.
Er is slechts 1 vak:

In deze lessen zet je je eerste stappen in het toneelspelen en leer je correct spreken. Jouw levendige fantasie is hier meer dan welkom, we gaan er meteen mee aan de slag! Deze lessen zijn gevuld met plezierige uitspraakoefeningen, fijne vertelmomenten en leuke rollenspelen. Je werkt naar een toonmoment toe! Smeer die stembanden maar!

je kan de richting Woordkunst - drama volgen in:

traject B

je bent 15 jaar
of ouder

Wanneer je 15 jaar of ouder bent start je in de 3de graad

Woordkunst derde graad
Optie dramalab vierde graad
Woordkunst derde graad
woord 3.1, 3.2, 3.3

enkel in traject A
woordlab
In de eerste 2 jaren krijg je het vak woordlab 1 uur klassikaal en 1 uur individueel, in het 3de jaar is dit volledig individueel.

enkel in traject B
Hier start je als (jong-)volwassene. Je kan kiezen voor de opleiding ‘dramastudio + speltheater’ of voor ‘woordstudio + spreken & vertellen’

Gedurende 3 jaar ga je op een spannende en boeiende ontdekkingstocht. Elke les biedt telkens een nieuwe uitdagingen: improviseren, een spanningsboog maken, fantaseren, verkennen en authentiek vertolken van emoties, samen spelen met tegenspelers voor een publiek, omgaan met de regels en gebruiken van de podiumkunsten, je eigen grenzen verkennen en verleggen, beheersen en genieten van taal en lichaamstaal, het ontdekken van spelplezier en dat als een vonk doorgeven aan je tegenspelers en aan je publiek.

Hier ontdekken we de wondere wereld van de taal! We analyseren sprookjes, gedichten, verhalen,... en brengen dit - op speelse wijze- op de planken. We nemen jouw persoonlijkheid als basis en werken samen met de groep naar een magisch toonmoment.

Wil jij graag op een ongedwongen manier voor een groep mensen het woord nemen? We gaan samen met jou op zoek naar jouw persoonlijke manier om een overtuiging te delen met de omgeving. Een boeiende zoektocht naar vorm en inhoud. We werken aan taalzuiverheid, spreektechnieken, lichaamstaal, concentratie en exploreren verschillende spreekdomeinen: het debat, de speech, het interview, een improvisatie, het verhaal …

Optie dramalab vierde graad
(a+b)
woord 4.1, 4.2, 4.3

Je volgt hier de opleiding ‘dramalab’.
Daarnaast volg je nog een keuzerichting.
Je kiest als extra nog voor theater, verteltheater-stemregie of spreken & vertellen.

We ontwikkelen oog voor het werk van andere theaterspelers. Dit is een ontmoeting die niet enkel tot stand komt in de praktijklessen, maar eveneens in de les dramalab. Samen snuiven we de sfeer
op in het cultureel centrum. We gaan op zoek naar grappige, ontroerende, spannende, spectaculaire... voorstellingen. Tijdens de lessen volgt een kritische nabeschouwing over de theaterervaringen en maken we een reis door het rijke repertoire en de boeiende geschiedenis van het theater.

Theater volg je in de vierde graad gedurende 3 jaar. Personages worden vanuit de eigen fantasiewereld of vanuit bestaande theaterliteratuur gecreëerd. Je verdiept je in de historische en psychische context van een stuk en in de rolbiografische gegevens van je personage.
Je maakt kennis met verschillende genres en auteurs, analyseert teksten en zoekt naar subteksten. Elk jaar speel je voor publiek en op het einde van de opleiding speel je een integraal stuk in een schouwburg of op locatie. Je ontroert en beroert je publiek. Het spelplezier en zelfvertrouwen worden steeds groter!

In de lessen ‘Verteltheater’ (voorheen ‘Voordracht’) gaan we op zoek naar hoe we gedichten tot  leven kunnen brengen. Tempo, timing, stemgebruik, intonatie, volume, spanning, … hebben geen
geheimen meer voor jou. Via verbeelding en emotie kom je tot een zeer persoonlijk resultaat. Je werkt, samen met je medeleerlingen en leerkracht, naar een toonmoment toe.

Woord specialisatie
woord s.1, s.2

Wie helemaal in de ban is volgt nog 2 jaar een opleiding op maat of je kan onze kortlopende cursus schrijver volgen: zie aanbod.