aanbod woord
aanbod woord

Droom je ervan om op een podium te staan? Wil je leren twisten en toveren met taal? Kruip je graag in de huid van een personage in een toneelstuk? Misschien breng je graag iemand aan het lachen... of aan het huilen? Wie weet wil je leren hoe je een toespraak houdt of een verhaal brengt voor publiek?

Als je je aangesproken voelt wanneer je dit leest, dan is er flink wat te ontdekken voor jou in de woordafdeling!

Binnen woord vind je verschillende unieke opties, zoals Performancetheater, Regie of de opleiding tot Schrijver.

traject A
je bent
6 of 7 jaar

In Roeselare, Hooglede, Lichtervelde en SBS De Vlieger worden de lessen muziekinitiatie afgewisseld met lessen woordinitiatie. De jongste leerlingen uit de academie maken hierbij een ontdekkingsreis naar het rijk van de verbeelding. Spelenderwijs gaan we met taal, beweging en muziek aan de slag.

Bruis jij van de fantasie? Verzin je graag verhaaltjes? Vertel, beweeg en speel je graag? Ontdek dan het podiumbeest in jezelf!

 

1ste graad (A)

Op specifieke locaties is er de mogelijkheid om domeinoverschrijdend te starten samen met de richting muziek.

je kan domeinoverschrijdende initiatie volgen in:
muziek- en woordinitiatie
je bent tussen
8 en 15 jaar
woord 2.1, 2.2, 2.3, 2.4

Je start in het eerste jaar van de 2de graad.
Er is slechts 1 vak:

In deze lessen zet je je eerste stappen in het toneelspelen en leer je correct spreken. Jouw levendige fantasie is hier meer dan welkom, we gaan er meteen mee aan de slag! Deze lessen zijn gevuld met plezierige uitspraakoefeningen, fijne vertelmomenten en leuke rollenspelen. Je werkt naar een toonmoment toe! Smeer die stembanden maar!

Ben je tussen 9 en 12 jaar, dan kan je instromen op leeftijd. Neem contact op voor meer informatie (info@staproeselare.be). Start je tussen 12 en 15 jaar, dan zal op basis van een intakegesprek en meting van competenties bepaald worden waar je kan instromen.
je kan de richting Woordkunst - drama volgen in:
Woord tweede graad

traject B

je bent 15 jaar
of ouder
dramalab derde graad

enkel in traject A

Jongeren volgen in de derde graad de optie woordkunst-drama. Door oefeningen in improvisatie, stemgebruik en acteertechniek leer je jouw verhaal geloofwaardig en expressief neer te zetten op het podium. Allerlei verschillende teksten komen aan bod: gedichten, kortverhalen, toneelstukken, … Kortom, je krijgt hier de basis van spreken, toneelspelen en vertellen.

enkel in traject B
Hier start je als (jong-)volwassene. Je kan kiezen voor de opleiding ’speltheater’ of ’spreken en vertellen’.

Hier krijg je telkens nieuwe uitdagingen: improviseren, een spanningsboog maken, fantaseren, het authentiek vertolken van emoties, je eigen grenzen verkennen en verleggen, omgaan met de regels en gebruiken van de podiumkunsten, het ontdekken van het spelplezier en dat doorgeven aan je tegenspelers en aan je publiek. Je volgt de vakken Dramastudio en Speltheater.

Ben je geïnteresseerd? Je kan in de maand september vrijblijvend drie proeflessen bijwonen.

De optie spreken en vertellen bestaat uit de vakken Woordstudio en Spreken en Vertellen.

In Woordstudio ontdekken we samen de wondere wereld van de taal! We analyseren sprookjes, gedichten, verhalen, ... en brengen dit op speelse wijze op de planken. We nemen jouw persoonlijkheid als basis en werken samen met de groep naar een magisch toonmoment.

Bij Spreken en Vertellen leer je hoe je op een ongedwongen manier voor een groep mensen het woord kan nemen. We gaan samen met jou op zoek naar jouw persoonlijke stijl om een overtuiging te delen met de omgeving. We werken aan vorm en inhoud, taalzuiverheid, spreektechnieken, lichaamstaal en concentratie en verkennen de verschillende spreekdomeinen: het debat, de speech, het interview, de improvisatie, het verhaal, …

Ben je geïnteresseerd? Je kan in de maand september vrijblijvend drie proeflessen bijwonen.

Woordkunst derde graad
dramalab vierde graad
(a+b)

creërend

Als je graag je eigen voorstelling wil creëren, dan kan je je ei kwijt binnen de opties van creërend acteur. Je volgt het vak Dramalab en een van de volgende opties:

Je volgt hier de vakken Dramalab en Spreken en Presenteren.

In het vak Spreken en Presenteren vervolmaak je je vaardigheden van het vak Spreken en Vertellen in de 3de graad. Spreken voor een groep levert na deze opleiding geen problemen meer op!

Zoek je een manier om je ei kwijt te geraken op scène? Heb je goesting om zelf te creëren, solo of samen? Met of zonder taal, met of zonder beweging?

Dan biedt STAP je ‘performancetheater’ aan. Wat wij samen maken gaat van cabaret over stand-up comedy en kleinkunst tot het maken van een video- of geluidsinstallatie.

We vertrekken vanuit jouw eigenheid.

vertolkend

Zet je graag een rol neer op de planken? Wil je het publiek ontroeren? Dan zijn de opties binnen Vertolkend acteur misschien jouw ding! Je volgt het vak Dramalab, aangevuld door een van deze opties:

Personages worden vanuit de eigen fantasiewereld of vanuit bestaande theaterliteratuur gecreëerd. Je verdiept je in de historische en psychische context van een stuk en in de rolbiografische gegevens van je personage. Je maakt kennis met verschillende genres en auteurs, analyseert teksten en zoekt naar subteksten. Elk jaar speel je voor publiek en op het einde van de opleiding speel je een integraal stuk in een schouwburg of op locatie. Je ontroert en beroert je publiek. Het spelplezier en zelfvertrouwen worden steeds groter!

In de lessen Verteltheater-Stemregie (voorheen Voordracht) gaan we op zoek naar hoe we gedichten tot leven kunnen brengen. Tempo, timing, stemgebruik, intonatie, volume en spanning hebben geen geheimen meer voor jou.

spreek-en verteltheater

theaterregisseur

Wie graag zelf in de regisseursstoel zit, vindt bij Regie vast de ideale match!

Ben je een gepassioneerd toneelspeler maar lonkt ook die regiestoel?
Ben je meer een theatermaker dan enkel maar -speler?
Zin om praktische handvaten aangereikt te krijgen om een groep spelers te enthousiasmeren
en mee te nemen in jouw creatieve theaterspinsels?
Goesting om je eigen theatertaal te creëeren, zowel in het analyseren van teksten en voorstellingen
als in je eigen enscenering van een stuk?

STAP biedt opnieuw een 3-jarige opleiding theaterregie aan.
Heb je toneel gevolgd in het DKO, heb je al heel wat speelervaring of wil je je regiepraktijk verder verdiepen?
Schrijf je dan nu in voor het oriëntatiegesprek bij aanvang van deze boeiende cursus: stuur snel een e-mail naar info@staproeselare.be!

Drie jaar lang word je ondergedompeld in alle facetten van de regie. 
Via workshops en 2 masterclasses (tekstanalyse, dramaturgie, belichting en geluid, kostumering, decor,…), 
het gratis bijwonen en analyseren van 3 voorstellingen in De Spil, 
gesprekken met professionele regisseurs en intense sessies acteursregie, ...
ontwikkel je een eigen signatuur in een volledig zelf gemaakte theatervoorstelling.
Je wordt drie jaar lang opgevolgd en begeleid door dezelfde professionele coach.
Sinds 2020 is dat Tom Ternest.
Hij gaat elke zaterdag van 9u30 tot 13u30 aan de slag in STAP Roeselare.
 

Tom Ternest (°Roeselare) werd in het theater grootgebracht door straffe madammen.
In de Acadamie Kunsthumaniora  Brugge (richting woordkunst-drama) was Inge Schaillée zijn lerares drama.
Tijdens zijn STAP-parcours werd hij geïnspireerd door Martine Geerinckx tijdens de toneellessen, naast zijn muzikale opleiding. In het hoger onderwijs werd hij helemaal opgekweekt op het conservatorium Antwerpen, richting Toneel Dora van der Groen, waar hij nog les kreeg van deze grande dame zelf.


Sinds zijn afstuderen in 2003 speelt hij in zeer diverse theater- en televisieprojecten.
Hij was medeoprichter van theatermakery Het Eenzame Westen waarbij hij speelt, regisseert en ondertussen de algemene artistieke coördinatie op zich neemt.
Zijn vele regies, voor zowel professionele als liefhebbersgroepen, variëren van intieme vertellingen tot groots opgezette participatieve en sociaal-artistieke theatervoorstellingen, zowel in de reguliere schouwburg als op bijzondere locaties.
En nu staat hij te popelen om zijn ondertussen vergaarde ervaring en kennis met jou te delen!

 

woord specialisatie

Voor al wie de 4e graad woord (vroeger de Hogere graad) volledig afgewerkt heeft en bij wie het nog steeds kriebelt om wekelijks 2 uren intens te repeteren en te spelen, is er De Compagnie!

Een gezelschap voor alle leeftijden. Er wordt gedurende een volledig schooljaar wekelijks 2 uren gewerkt aan een productie die medio juni in CC De Spil getoond wordt (3 voorstellingen).

De Compagnie is een kortlopende voortgezette opleiding woordkunst-drama van twee jaar en heeft een afdeling in Roeselare en Kortemark.

 

Kortlopende opleiding die je kan volgen zonder vooropleiding gedurende 3 jaar, 2 uur per week.

Heb je interesse in boeken en verhalen? Kan je niet zonder een schriftje om je gedachten in neer te krabbelen? Bewaar je de mooie zinnen die je ergens leest? Ben je een dichter, rollen de woorden als poëzie uit je pen? Of droom je eerder van je naam op de kaft van een lijvige roman?