aanbod dans
aanbod dans

Twee vliegen in één klap: dansen is beweging én podiumkunst. Maar dansen is ook vrij zijn, is durven en denken met je lichaam, samen genieten. Dansen is voor iedereen, voor jong en oud, voor meisjes en jongens en blijkt uitstekend voor body en soul.

Dat zijn dus heel veel vliegen in één klap. 

Ontdek wat STAP dansend te bieden heeft.

traject A
je bent
4 of 5 jaar
dans k.2, k.3

We gebruiken en stimuleren de grenzeloze fantasie van kleuters in de verschillende lesthema’s. Spelenderwijs ontwikkelt het kind zijn motoriek en een gevoel voor dans en muzikaliteit. De kleuter wordt zich bewuster van zijn eigen lichaam en leert die op verschillende manieren te gebruiken. Speel- en dansplezier staan altijd voorop!

Alt
je bent
6 of 7 jaar
dans 1.1, 1.2

Het verkennen van verschillende dansstijlen is hier essentieel. Je maakt kennis met de basis van klassiek ballet: houding, stabiliteit en lenigheid. Ook hedendaagse dansstijlen komen aan bod. In deze lessen ontwikkel je naast een goede danshouding veel creativiteit, muzikaliteit, dansbeleving en expressie. En prima ballerina worden of een echte dansheld: het begint allemaal in deze lessen!

traject B

je bent tussen
15 en 50 jaar

Dit is ook het startpunt voor iedereen die start ouder dan 15 jaar. Als je vroeger nooit gedanst hebt, start je in het eerste jaar danslab 2.1. Heb je wel al enige danserevaring, dan bekijken onze leerkrachten in welk jaar je kan aansluiten.

2de graad
dans 2.1, 2.2, 2.3, 2.4

We werken aan een stevige klassieke basistechniek, soepelheid en een goede lichaamshouding. Kernbegrippen zijn vanaf nu kracht, lenigheid en elegantie. We combineren dit met moderne aspecten uit hedendaagse dans: coördinatie, ruimtegebruik, grondwerk en improvisatie. Dit zit allemaal verweven in leuke choreografieën. Je leert improviseren en daarbij doe je een beroep op je eigen fantasie en creativiteit .

dans 2de graad

Vanaf 2.2 kunnen leerlingen uitgenodigd worden voor de mini compagnie. In deze les kunnen leerlingen verder kennismaken met andere stijlen als jazz, hedendaags, modern, funk. Tijdens dit uur wordt er specifiek aan een choreografie gewerkt binnen een bepaalde stijl. Tijdens dit uur staan creativiteit, compositie en choreografie centraal.

3de graad
dans 3.1, 3.2, 3.3
In de tweede graad kon je proeven van verschillende dansstijlen. Nu kies je voor de klassieke of hedendaagse richting. In beide richtingen worden zowel klassiek als hedendaags aangereikt, maar ligt de nadruk op de richtingkeuze van de leerling. De eigenheid van elke danser staat centraal en we ondersteunen je in het eigen creatieproces.

Je bouwt verder aan de klassieke ballettechniek. Oefeningen aan de barre en au milieu worden verfijnd met aandacht voor kwaliteit, lenigheid en kracht. Eveneens op het programma: dansantheid, muzikaliteit en repertoire. Vanaf de 3e graad is er eveneens de kans om - als optie - een uur pointes bij te volgen. We gaan daarbij dieper in op de klassieke techniek en in het bijzonder de pointestechniek.

Je beweegt en improviseert in een flow vanuit je ademhaling en natuurlijke lichaamsbewegingen. In deze stijl maken we veel gebruik van de zwaartekracht en leer je op ontelbare manieren over de vloer te bewegen. Hedendaags is een ongebonden stijl gebaseerd op het actie-reactie principe en vertrekt vanuit de eigenheid van elke danser.

Leerlingen kunnen vanaf de 3e graad uitgenodigd worden om deel te nemen aan de Pré-compagnie en, in een later stadium, aan de Junior Compagnie. Dit is een voorbereidende les naar de specialisatie in de Compagnie. Er wordt sterk choreografisch, conceptueel en experimenteel gewerkt. Je werkt aan meerdere dansstukken en je doet meer podiumervaring op. Er wordt dieper ingegaan op stijlen als hedendaags en modern. Je gaat creatief aan de slag met bewegingen. Je krijgt een beeld van hoe een choreografie tot stand komt en je neemt deel aan het creatieve proces.

dans 3de graad
In de vierde graad kan je nog 3 jaar dans volgen. Dit heet, je raadt het al, 'dans vierde graad'.
4de graad
dans 4.1, 4.2, 4.3

creërend

In de 4de graad start je in de optie Creërend in de richting waarin je in de 3de graad bent afgestudeerd: klassieke dans of hedendaagse dans. De opleiding blijft breed waarbij techniek en artisticiteit centraal staan. Complexe bewegingen, technieken en veelzijdige choreografieën uit verschillende actuele dansstijlen zullen je prikkelen. De techniek wordt verder verdiept met draai- en springbewegingen en verplaatsingen. Performen, creëren en improviseren worden alsmaar belangrijker in dit stadium van de opleiding.

vertolkend

De optie Vertolkend Danser volgt op Creërend. Je krijgt repertoire aangereikt en je leert choreografieën en bewegingsfrasen aan om zo tot nieuw en eigen materiaal te komen. Het repertoire bestaat zowel uit bestaande choreografieën als choreografieën door de leerkracht gemaakt en aangeleerd.

dans hedendaags
dans specialisatie
dans s.1, s.2

Vanaf de 4e graad kunnen dansers voor de compagnie uitgenodigd worden. Dit valt onder specialisatie dans vanaf 4.2

De compagnie bouwt verder door op de basis waar de Junior Compagnie eindigde. Hier ligt de nadruk nog meer op zelfontplooiing, groepswerk, deelnemen aan het maakproces. De leerlingen worden ondergedompeld in verschillende stijlen en verdiepen hun kennis van oa hedendaagse dans, danstheater en expressieve dans. Je krijgt de kans om vaker op te treden en je krijgt wel eens les van een gastchoreograaf.

Deze lessen staan onder leiding van Chloé Geers en Lien Verhaeghen. Maar worden aangevuld met externe choreografen en docenten om zo voldoende voeling met het werkveld te houden.

Alt

Dans kan gevolgd worden in de hoofdschool in Roeselare, Rumbeke, RSL Kokelaarstraat en Kortemark. De uurroosters dans kan je hier vinden.