aanbod DANS

Dans
traject A
je bent
4 of 5 jaar
dans k.1, k.2

We gebruiken en stimuleren de grenzeloze fantasie van kleuters in de verschillende lesthema’s. Spelenderwijs ontwikkelt het kind zijn motoriek en een gevoel voor dans en muzikaliteit. De kleuter wordt zich bewuster van zijn eigen lichaam en leert die op verschillende manieren te gebruiken. Speel- en dansplezier staan altijd voorop!

je kan de richting kleuterdans volgen in:
je bent
6 of 7 jaar
dans 1.1, 1.2

Het verkennen van de verschillende dansstijlen is hier essentieel. De basis van klassiek ballet komt aan bod (houding en lenigheid) maar ook hedendaagse dansstijlen. Naast een goede danshouding ontwikkelen, ligt de focus op creativiteit, dansbeleving en expressie.

je kan de richting dansinitiatie volgen in:

traject B

je bent tussen
15 en 50 jaar

Dit is ook het startpunt voor iedereen die start tussen de 15 en 50 jaar. Vanaf hier lopen de inhoud van het parcours en de benamingen van de richtingen gelijk met die van de jongeren.

Na de 2de graad volgt nog de 3de en de 4de graad en eventueel een specialisatiegraad.

dans 2de graad
dans 3de graad
dans klassiek
dans jazz
dans hedendaags
dans specialisatie
dans 2.1, 2.2, 2.3, 2.4

Kernbegrippen zijn vanaf nu kracht, lenigheid en elegantie. We werken aan een stevige klassieke basistechniek, soepelheid en een goede lichaamshouding. We combineren dit met moderne aspecten uit jazz- en hedendaagse dans: coördinatie, ruimtegebruik, grondwerk en improvisatie. Dit zit allemaal verweven in leuke choreografieën. Je leert improviseren en daarbij doe je een beroep  op je eigen fantasie en creativiteit.

dans 2de graad
Hierna dans je verder naar het eerste jaar van de derde graad. Deze richting duurt 3 jaar en heet ‘danslab derde graad’.
dans 3.1, 3.2, 3.3

De opleiding blijft breed waarbij techniek en artisticiteit centraal staan. Uitdagende bewegingen,  technieken en veelzijdige choreografieën uit verschillende actuele dansstijlen zullen je prikkelen. De techniek wordt verder verdiept met draai- en sprongbewegingen en verplaatsingen. Performen, creëren en improviseren worden alsmaar belangrijker in dit stadium van de opleiding. Vanaf de 3e graad is er eveneens de kans om - als optie - een uur pointes bij te volgen. We gaan daarbij dieper in op de klassieke techniek en in het bijzonder de pointestechniek.

dans 3de graad
In de vierde graad kan je nog 3 jaar dans volgen. Dit heet, je raad het al, 'danslab vierde graad'.
danslab 4de graad
dans 4.1, 4.2, 4.3
Je kon al proeven van de verschillende dansstijlen. Nu kies je specifiek voor klassiek, jazz of hedendaagse dans. De eigenheid van elke danser staat centraal en we ondersteunen je in het eigen creatieproces. De 3 opties beschrijven we hier.

Je bouwt verder aan de klassieke ballettechniek. Oefeningen aan de barre en au milieu worden verfijnd met aandacht voor kwaliteit, lenigheid en kracht. Op het programma eveneens: dansantheid, muzikaliteit, repertoire en pointes.

Je leert afwisselend vloeiend of strak bewegen. We verfijnen je coördinatie. Indruk maak je met  ingewikkeld voetenwerk, krachtige sprongen of draaien en veel wisselingen in dynamiek. Jazzdans, dat is bewegen met swing en flair. Een explosie van energie.

Je beweegt en improviseert in een flow vanuit je ademhaling en natuurlijke lichaamsbewegingen. In deze stijl maken we veel gebruik van de zwaartekracht en leer je op ontelbare manieren over de vloer te bewegen. Hedendaags is een ongebonden stijl gebaseerd op het actie-reactie principe en met veel belang voor de eigenheid van elke danser.

dans hedendaags
dans jazz
je kan de richting danslab volgen in:
dans s.1, s.2

Wie helemaal zot is van danspasjes volgt nog 2 jaar een opleiding op maat.

dans specialisatie